Førpremiere og «Film og psykoanalyse» på Cinemateket 25. januar kl.18.00: «Håndtering av udøde»

» show moreDet går en bølge av uhygge gjennom verden. Det som tidligere var skjult skyller inn over oss. Det undertrykte, primitive og avskyelige. Med ett er det over oss og vi kjenner det igjen, som et fjernt, men virkelig minne. Samtidig har dette skremmende kjente noe fremmed og merkelig tiltrekkende ved seg.

Nitten år etter at John Ajvide Lindqvists ikoniske skrekkroman Håndtering av udøde kom ut i Sverige, er romanen om de udøde blitt til en norsk film av regitalentet Thea Hvistendahl. Manus har hun skrevet sammen med Lindqvist, og filmens handling er flyttet til Oslo.

Håndtering av udøde foregår over noen intenst varme sommerdager. Et merkelig elektrisk felt dukker opp i Oslo og byens beboere rammes av kollektive migrene-anfall. Tv-er, lyspærer og elektronikk bryter sammen, og plutselig er alt over. Bortsett fra én ting: hendelsen har gjenoppvekket de nylig avdøde. Den amerikanske psykoanalytikeren Rollo May skrev: Vi lever i angstens tidsalder. Og allerede fra første bilde er Hvistendahls film nedsunket i dette: en stillfaren poetisk skrekk. Vi ser skrekken og undringen i små bevegelser, i blikk, i det usagte, til å begynne med.

Hvistendahls ensemble-film handler om hvordan vi som individer og som samfunn forholder oss til frykten for døden. Filmen har en nygotisk sensibilitet og tilhører en ny bølge av mørke og ambisiøse sjangerfilmer, men det er også en overraskende varm og rørende film. Det er en film om sorg og kjærlighet og frykt i nære relasjoner. Og det er en film som ser på hvordan storsamfunnet reagerer på det ukjente. 

FOREDRAG ETTER FILMEN 

Etter filmen holder Nikolaj Frobenius foredraget «De udødes retur». Nikolaj Frobenius er forfatter. Han er utdannet ved London College of Printing og har skrevet romaner, filmmanus, essays og dramatikk, blant annet Jeg skal vise dere frykten, en roman om Edgar Allan Poe, og spillefilmen Insomnia. Han bor og skriver i Oslo.  

»

Bookmark the permalink.

Comments are closed.