Film og psykoanalyse: The Shining på Cinemateket 23. mars kl. 17.00

Jack Torrance tar seg jobb som vaktmester på The Overlook Hotel, som han skal passe i vinterhalvåret når det holder stengt. Før avreise får han spørsmål fra ledelsen om han takler såpass langvarig isolasjon. Jack blåser av advarselen, og ser på jobben som en glimrende anledning til endelig å få fred til å skrive den romanen han har hatt i magen så lenge, og reiser av gårde med kona og deres lille sønn. Men en snøstorm gjør at den lille familien blir totalt avstengt fra omverdenen.

Handlingen i The Shining beveger seg et sted i grenselandet mellom drøm og virkelighet. Kubricks visualisering av Jacks akselererende vanvidd uttrykkes gjennom et fantastisk foto: Kameraet glir silkemykt gjennom hotellets endeløse, identiske korridorer, dets enorme kjøkken og overdådige ballsaler og gjør menneskene små i de overveldende omgivelsene. Jack Nicholson gjør en av sine største rolleprestasjoner som Jack Torrance, som fortvilet forsøker å bekjempe naturen rundt seg, men gradvis mister kontrollen over sin egen.

FILM OG PSYKOANALYSE

Etter visningen av The Shining lørdag 23. mars holder Cecilie Hillestad Hoff foredraget «Ondskapens Hotell. Når det hjemlige blir uhyggelig», som gjennom et psykoanalytisk blikk ser nærmere på vår fascinasjon for krim og mordgåter. Med utgangspunkt i Freuds tenkning om repetisjonstvangen og dødsdriften utforskes filmens dynamikk, som fra første scene gir publikum en distinkt følelse av uro og uhygge. 

Cecilie Hillestad Hoff er psykolog og kandidat ved Norsk psykoanalytisk institutt.

Bookmark the permalink.

Comments are closed